Времето се  движи само напред, това едва ли се нуждае

...
Времето се  движи само напред, това едва ли се нуждае
Коментари Харесай

Квантов експеримент обръща стрелата на времето

Времето се  движи единствено напред, това надали се нуждае от пояснение. Физиците назовават това стрела на времето и концепцията за единствената посока на времето напред се отразява в човешкия живот.

При квантовата физика обаче, нещата не са толкоз еднопосочно еднопосочни. Там наподобява че времето се движи друго, даже необичайно. За физиците стрелата на времето се обосновава от втория закон на термодинамиката, съгласно който ентропията пораства във времето. Това се потвърждава с прехвърлянето на топлинна сила – топлината се разпръсква в околната по-студена среда, вашето кафе изстива бързо, стаята се изстудява при отворен прозорец.

Нов опит обаче демонстрира, че за разлика от топлината, която се разтваря в околната по-студена среда, квантовите частици могат да трансферират топлота, като „ заобикалят “ по-студените частици и я реалокират към по-топлите. С други думи се случва тъкмо противоположното на това, което гласи вторият закон на термодинамиката. Ако вторият закон може да се преобърне по този метод, то това значи, че може да се обърне и стрелата на времето , споделят учените.

Специалистите по теоретична физика бяха предсказали, че нещо сходно е допустимо, а в този момент демонстрират и доказателство. Ето по какъв начин разказват този развой в Science News:

„ Оказва се, че стрелата на времето не е безспорна идея, а по скоро релативна такава. Различните системи могат да имат стрели на времето сочещи в разнообразни направления “, споделя Ерик Лютц, участник в изследователския колектив от университета Ерланген- Нюрнберг, Германия. Според него, обръщането на стрелата на времето е било допустимо за квантовите частици, тъй като те са в корелация – техните свойства са свързани по метод, който не е вероятен за по-големи обекти – връзка, сходна на квантовото усложнение, само че не толкоз мощна. Тази корелация значи, че частиците споделят някаква информация. В термодинамиката информацията има физическо значение. „ Има порядък под формата на корелации и този порядък е като гориво, което може да се употребява, с цел да задвижи топлината в противоположна посока “, споделя Дейвид Дженингс, физик от Оксфордския университет.

При опита откривателите манипулират молекули хлороформ (съставени от въглеродни, водородни и хлорни атоми), тъй че температурата на водородното ядро да стане по-висока от тази на въглеродното ядро. В квантово измерение температурата се отнася до вероятността ядрото на атома да е в несъмнено енергийно положение. Когато енергийните положения на двете ядра не са свързани, топлината тече обикновено – от парещ водород до леден въглерод „, изясняват в Science News. „ Но когато двете ядра имат задоволително мощни квантови корелации, топлината тече обратно, правейки горещото ядро по-горещо и студеното ядро по-студено “.

Основния плюс на опита е, че той илюстрира образец за система, в която стрелата на времето се вижда друго от това при множеството други условия. Това не значи, че времето върви обратно. Но това, което учените виждат сред двете частици с течение на времето, е тъкмо противоположното на това, което ние можем да чакаме в елементарния ни живот. Това е положително удостоверение за изводите направени от теоретичната физика преди години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР